LA VALL D'ÀGER

Àger és un ampli municipi del sector Nord-oest de la Noguera, amb una població de 491 habitants l’any 2006. D’aquests, poc més de 300 es troben al nucli d’Àger, i la resta es reparteixen als agregats de Corçà, Agulló, La Règola i Castellnou del Montsec.
Àger és situat al mig de la oberta vall homònima, una de les poques del principat que es distribueixen d’est a oest i no pas de nord a sud. És un poble de regust medieval, apinyat al voltant d’un turó. El punt més alt l'ocupen les restes del conjunt monumental de Sant Pere d'Àger, amb la col•legiata i el castell. Àger sorgí al voltant d'aquesta fortalesa erigida per Arnau Mir de Tost al segle XI, en plena reconquesta, sobre les ruïnes d'un antic castell romà. El claustre, en què hi habitava una comunitat de canonges, és dels segles XIV-XV.

De l'època romana en resta una part de via del segle II d.C., i un sarcòfag que ara és a l'església de Sant Vicenç -que també alberga la Mare de Déu de Colobor, traslladada des del santuari d'aquest nom. Altres ermites que hi ha a la rodalia són les de Santa Elena,(s.XV), i la de la Mare de Déu de Pedra, que conserva el temple romànic del segle XI al costat de l'edificació actual, del segle XVII. A més, a cadascun dels pobles que formen el municipi hi ha altres llocs d'interès: l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, a Corçà, o l'ermita de la Santíssima Trinitat, a la Règola. Un dels punts més apreciats per l’excursionisme del país és el Congost de Mont-rebei. Però d'aquest espai ja en parlarem en un altre article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada